Szembemehet egy székely falu az egész világgal? Egy megrázó 21. századi történet a Püski Kiadótól...

NAPBÓL VAGY, PORRÁ LESZEL - A fehér ember esete Indiánföld lakóival

2015/10/09. - írta: Ujházy Kolos

Könyvajánló

napbol.jpgA közhiedelemmel ellentétben nem tréfadolog, ha kultúrák találkoznak… Mert az ilyen ütközések nyomán nagy recsegéssel-ropogással rendszerint nemzetek törnek össze és népek tűnnek el, s roncsaikat – a könyv professzorának szavaival élve – aznap este már káromkodó takarítók seprik nagy halomba a történelem félhomályba borult színpadán. Ez még abban az esetben is szívszorító esemény, ha történetesen a stabilabb lábakon álló, sikeresebb civilizáció győzi le a versenyben lemaradókat. De mi van akkor, ha az elnyomók maguk is menekültek, saját elrontott múltjuk száműzöttei, akik működésképtelen világrendjüket dicsőséges hódítások címén idegen földrészek népeire is ráerőltetik?

A könyv szereplői a fantázia szülöttei, gondolataikat és sorsukat azonban valóságos folyamatok irányítják. Ezek a hősök ezért jóval többek holmi élettelen képzeletbeli figuráknál: inkább afféle szimbolikus alakok, népük keresztjének hordozói ők, kiknek küldetésük teljesítéséhez saját letűnt népcsoportjaik és ma élő indiánok tízezrei adnak bíztatást és előrevivő erőt.

Domingo, a huancayói lány, Kondor Juan, a professzor, a mapuche, a tehuelche és társaik a világot felülről szemlélvén eleinte csak mesélnek, cikkeket írnak vagy álmodoznak: elbeszélik szülőföldjük geográfiáját, egykor érintetlen élővilágát, meg azt, hogy hogyan éltek őseik, és miként rendezkedtek be ezeken a gazdag vagy éppen embert sanyargató élőhelyeken. És emellett persze arról is szólnak, hogy mi történt azután, hogy a fehér ember betette országukba a lábát, és elkezdte terjeszteni saját kultúráját…

Ekkor azonban, ki tudja hol, melyik mondatnál, a mesélőket is elkapja a dráma sodrása, és sorsuk elől nem menekülhetvén maguk is saját történetük szereplőivé válnak. Hosszú és küzdelmes zarándokútra indulnak sivatagokon, hegyvidékeken, esőerdőkön és szeles pusztaságokon át, melynek egyetlen és legfontosabb célja: megtalálni a végső, a tökéletes megoldást saját életükre és a pusztuló Föld egyre szaporodó bajaira, és átmenteni a nagy vízen túlra mindazt, amit az ősök az utókor számára felhalmoztak.

Megjelent 2006-ban a Panoráma Kiadó gondozásában.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zuhanasamagasba.blog.hu/api/trackback/id/tr617900148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása