Szembemehet egy székely falu az egész világgal? Egy megrázó 21. századi történet a Püski Kiadótól...

Uniók, hálózatok, modern gyarmatosítók

2015/11/09. - írta: Ujházy Kolos

Részlet a könyvből

032crop.jpg– Észrevetted Julio, hogy az országok egyre-másra tömörülnek különféle uniókba? És észrevetted, hogy ezek az uniók képtelenek megmaradni a fenekükön, s létrejöttük után azonnal továbbterjeszkednek? Mit gondolsz, miért van ez így?

Julio éveket adott volna az életéből, hogy megadja a helyes választ, de csak bámulni tudott.

– Azért, mert mindig az életképtelen országok alkotnak uniókat. Azok, amelyek önmaguk erejéből képtelenek fenntartani lakóikat. Hallottál már Bhutánról? Apró királyság a Himalája hegyei közt, eldugva a világ szeme elől… Egyetlen uniónak se a tagja, és a világ legboldogabb emberei lakják. Az uniókat alkotó országok ezzel szemben a fejlődés szót rosszul értelmezik, életképtelenek, s ezért újabb és újabb területekre van szükségük. Mint Kolumbusz Európájának. Ezért bővülnek. Ma már nem háborúk árán, hanem különféle csábtrükkök segítségével. Újabb és újabb országokat csatolnak magukhoz, azok kincseit felélik, majd együtt továbbterjeszkednek. Ez a recept az idők kezdete óta. Egy nagy baj azonban van ezzel. A felélhető és megfertőzhető üres területek elfogyóban vannak…

– Egy szót jól jegyezz meg, Julio: HÁLÓZAT. Ez az egész dolog rákfenéje. Ettől megy tönkre a világ. Hálózat… utak, csővezetékek, telefon, rádió, internet, tévé, bankok, ki tudja még mi… Ezek a mai gyarmatosítók vitorlás hajói. Ahova ezek eljutnak, az az ország, az a város, az a falu be van hálózva, ott az emberek hamarosan elfelejtik, hogy milyen korlátok, milyen törvények határozták meg az életüket addig. Ezért aztán, ahol ezek megjelennek, az az ország, az a falu hamarosan elveszíti az önellátó képességét. Nemcsak azért, mert a hálózat építői elszívják az energiáját, hanem azért is, mert az ott élők elfelejtik, hogy hol a határ. Az a nép, amely nincs behálózva, azzal a tudattal él, hogy csak saját magára támaszkodhat. Mint Bhután. Nem szaporodhat túlzottan el, nem élhet megengedhetetlenül magas színvonalon. A behálózott népek viszont elfelejtik, hogy hol a határ. Ami hibádzik a luxushoz, az máris áramlik feléjük a második vagy a harmadik szomszédból. Ezért kell a már behálózott és egybenőtt országoknak mindig újabb és újabb, még érintetlen országokat behálózniuk. De mi lesz, ha elfogynak a behálózatlan területek?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zuhanasamagasba.blog.hu/api/trackback/id/tr737881280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása